Om oss

 

 

Vadå Piratsniglar?

En gång när Mia och hennes barn behövde en saga, så hittade de på en tillsammans. Det resulterade i att de fick träffa en piratsnigel, som var ute och seglade i den översvämmade trädgården. Det var ett så tydligt exempel på hur otroligt mycket man kan hitta på, och hur kul man kan ha när barnen får visa vägen. Sedan upplyste en vän oss om att vi också är lite som piratsniglar, pirater eftersom vi bor mitt i Östersjön och för att vi har tagit våra barns undervisning i egna händer. Sniglar för att vi lever ett avslappnat liv där vi lever och lär i vår egen takt.
Därför kallar vi oss stolt för Piratsniglar =)

Mia:

När mitt första barn föddes, började jag fundera på hemundervisning och att jag skulle föredra att låta hennes 002utbildning vara mer fri och individanpassad än min egen utbildning varit. Jag gjorde några snabba sökningar och kom snabbt fram till att det inte var ett alternativ i Sverige, då skollagen precis skulle skärpas och jag skulle behöva ”synnerliga skäl” för att få hemundervisning beviljat. Jag släppte tanken i ett år ungefär, innan jag på nytt gjorde en sökning och fann att det fanns engagerade människor som kämpade för att få hemundervisa i Sverige, jag hittade föreningen ROHUS: Riksorganisationen för hemundervisning i Sverige. Jag gick med och jag kom med på föreningens maillista. En liten gnutta hopp tändes. Jag läste om familjer som överklagade kommunernas beslut att neka deras ansökan om att hemundervisa, jag läste om familjer som flyttade utomlands för att kunna fortsätta med hemundervisning. Wow, det här har fungerat så bra för dessa familjer att de flyttar utomlands för att kunna fortsätta! Jag måste lära mig mer, tänkte jag.

2012 kom ett mail om familjelägret som anordnades i Askö för åttonde sommaren det året. Det är ett läger för hemundervisare, intresserade och nyfikna människor. Jag ville åka dit. Det kom sig så att jag åkte tillsammans med mina två äldsta barn, min pappa och min syster. Efter att ha varit med på lägret var saken biff, jag såg alla dessa nära familjer, omtänksamma och ansvarstagande barn med fina relationer till varandra och sina familjer.

Året efter fick jag med Emil och Kasper till lägret också, och sedan var hela familjen med på noterna. Vi började utforska våra möjligheter. Först tänkte vi på Norge under lång tid, men beslutade oss till slut för att flytta till Åland så fort Emils utbildning till elektriker var färdig. Och här är vi nu sedan november 2014! Vi hemundervisar så det ryker, och nästa höst gör vi det ”officiellt” då Lea blir 7 år. Det blir spännande och roligt och säkert får jag några gråa hår i samband med det. Men det är det värt!

 

Sofie:

Jag är en människa som ofta väljer andra vägar och ifrågasätter saker. Jag har många gånger ifrågasatt skolan då den inte passat för mig, men då mest inriktad på hur man kan ändra på den. Jag hade aldrig funderat över om man verkligen måste gå dit eller om det finns andra vägar till utbildning än just skolan.

Men så vi blev grannar med en hemundervisande familj, utan dem hade vi förmodligen aldrig hittat hemundervisningen som skulle komma att bli en så stor del av vårt liv. Vi pratade och jag blev både förtjust och förskräckt. Vi blev vänner och samtalen suddade ut de frågetecken som fanns. Det kändes väl lite som att helt plötsligt förstå sina känslor som man alltid haft men som inte gått ihop med hur man ”ska” leva. Vi fick från ett relativt nära håll se hur hemundervisning kunde fungera och blev hänförda av atmosfären som andades bland annat trygghet, respekt och frihet. Så vill vi ha det, leva och lära tillsammans hela tiden istället för bara på helgerna, aldrig stressa iväg åt olika håll sålänge vi inte vill det.

Oturligt nog förbjuds hemundervisning i Sverige, med undantag av synnerliga skäl. Innan det hade vi fått nys om Åland, en svenskspråkig ö tillhörande Finland, ca 2 timmars båtresa från Sverige. Vi hade inte så bråttom egentligen, men vi var överens om att vi skulle i alla fall ha friheten att kunna välja utbildningsform för våra barn. Jag fick jobb där och vi flyttade direkt. Här är vi nu!