Utgrävningar i Kvarnbo

I Kvarnbo har man under en tid hållt på med utgrävningar. Stefan Lomner hemundervisare, ordnade så att vi fick träffa arkeologen Kristin Ilves som berättade om vad en arkeolog är och om utgrävningarna i Kvarnbo, samt lite Åländsk förhistoria. Det hon berättade var väldigt intressant och på en lagom nivå för äldsta sonen och mig. De hade grävt färdigt när vi kom dit och skulle nästa dag fylla igen hålen, vilket kändes skönt då iaf tre av mina vildingar mest var intresserade av att böka runt i leran, helst hade de säkert velat gå lös med spade och gräva efter fynd! När jag var liten sa jag ofta att det var arkeolog jag ville bli när jag blev stor, så det var särskilt kul att träffa en på riktigt.

14202998_333723260311231_841824791_o.

Kvarnbo halls upptäckt startade med ett gammalt flygfoto, här kan du läsa mer: https://kvarnbohall.wordpress.com/ och här: https://kvarnbohall.ax/kvarnbo_hall/

14215371_333723263644564_497540603_o

Jag själv fascinerades av ”katastrofen”, en klimatkatastrof år 536 som man tror berodde på ett vulkanutbrott någonstans i världen, där askan täckte himlen överallt. Arkeologerna har sett att under denna tiden så övergavs boplatser och gravskicken ändrades. Men på Åland såg det annorlunda ut, där skedde invandring. Detta berodde främst på att man jagade säl som man kunde överleva på när alla grödor dog. Jag tänker att säljakt varit väldigt betydande i Ålands historia.

Nu ska vi förkovra oss ett tag här hemma, läsa mer om de platser vi varit på och de saker vi upptäckt i helgen.